Luminen omenapiirakka

Tämän ohjeen näin alunperin Pirkka-ruokalehdessä ja vähän sitä tuunailin omaan keittiöön sopivaksi ja niin. Pakko oli kokeilla sitä. Varsinkin jos on marengin ystävä, tämä on überhyvä vaihtoehto tavallisen omenapiirakan sijaan. Eikä välttämättä edes tarvitse seurakseen edes vaniljakastiketta. 🙂

Ohje:

Pohja:

 • 125 g juoksevaa margariinia
 • 1 dl sokeria
 • 1 kananmuna
 • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 2 tl vaniljasokeria

Omenatäyte:

 • 5 reilun kokoista Granny Smithiä
 • 1 tl kanelia (itse taisin laittaa vähän reilummin vielä)
 • 1 dl sokeria
 • 1 dl vettä
 • 2 rkl sitruunamehua

Marenki:

 • 4 munanvalkuaista
 • 1 dl sokeria

Aloita taikinan valmistuksella. Vatkaa sokeri ja muna vaahdoksi. Vatkaa sekaan kananmuna. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja vaniljasokeri ja vatkaa tainaan sekaan. Taputtele taikina tavallisen pyöreän piirakkavuoan pohjalle. Valmista seuraavaksi täyte.  Keitä sokeri ja vesi ja kaneli liemeksi, lisää joukkoon kuoritut, viipaloidut omenat (noin 1/2 sentin paksuisia viipaleita). Keitä kovalla lämmöllä noin 10-15 minuuttia, niin että nestehaihtuu ja omenat pehmenevät ja muhentuvat (ei ihan mössöksi). Levitä täyte piirakkavuoan pohjalle. Paista uunissa 20 minuuttia 200 asteessa. (Kiertoilma 180 astetta ja reilu 15 minuuttia) Tällä aikaa vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi ja lisää sokeri muutamassa erässä. Lusikoi vaahto piiraan päälle. Paista uunissa 6-8 minuuttia lisää, kunnes marenki on saanut kauniin värin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *