Jyväiset sämpylät

Opin jo kotona syömään itsetehtyä leipää. Isi leipoi käytännössä aina meille leivät, eikä kaupan ostoleipää näkynyt kuin harvoissa tapauksissa ja ruisleipänä. Toki rakastan juuri uunista tulleita sämpylöitä ja varsinkin sitä, että niihin tulee rapsakka kuori. Valitettavasti kaupan sämpylöissä sitä ei koskaan ole ja toisekseen onpahan lisäaineettomia leipäsiä. 🙂 Sämpylöihin voi käyttää mitä tahansa siemeniä ja leseitä, varioimalla ei ainakaan kyllästy!

12 sämpylää

  • 5 dl vettä
  • 1 dl vehnäleseitä
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl pellavansiemeniä
  • 1/2 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia
  • n. 8 dl sämpyläjauhoja
  • 1/2 dl öljyä

Anna leseiden ja kaurahiutaleiden turvota hetkinen  reilun käden lämpöisessä vedessä. Lisää joukkoon siemenet, suola ja siirappi, sekoita tasaiseksi. Ripottele sekaan kuivahiiva. Lisää jauhoja pienissä erissä sekoittaen aina välillä taikina tasaiseksi. Jauhoja voit tarvita hiemen enemmän tai vähemmän riippuen jauholaadusta. Jauhoja on taikinassa tarpeeksi, kun taikina ei enää tartu kulhon reunoille ja käsiin. Kun taikina on vaivattu tähän pisteeseen, lisätään öljy, jonka jälkeen taikinaa ei enää kauheasti vanutella, vaan se sekoitetaan tasaiseksi. Annetaan taikinan kohota liinan alla ainakin kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta tanko, jonka jaat 12 osaan. Pyörittele sämpylöiksi. Paista uunissa 225 astetta noin 15 minuuttia. Kiertoilmassa riittää 200 astetta ja muutaman minuutin lyhyempi paistoaika.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *