Feta-pinaattipiirakka

Kreikan kaipuussani tein feta-pinaattipiirakkaa. Tokihan tämä ei sellaista ole, mitä Kreikassa mezenä tarjotaan. Onneksi kuitenkin makumaailma oli melko samankaltainen. Olen kokkaillut aikaisemminkin feta-pinaattipiirakoita, mutta tämän kertainen resepti on peräisin Maku lehden 1/2014 numerosta. Tietenkin sitä ohjetta piti päästä hieman itse räpeltämään ja muokkaamaan. (Saankohan koskaan tehtyä mitään reseptiä ilman sormeilua?) Heitin piirakan sekaan pähkinöiden jämät ja pullon pohjaan unetuneen valkoviinin jämän. Valkoviini sopii muuten aivan mielettömän hyvin monen kasviksen hauduttamiseen – melkein kannattaa aina olla keittiössä pari valkoviinijämäjemmapulloa. 😉 Jos nyt kuitenkin on se tilanne, ettei sinne kotikeittiöön ole yhtään jämäpullonpohjaa jäänyt, niin piirakkaa valmistuu oikein mainiosti ilman viiniäkin. Tämä piiras on mielestäni melko helppo valmistaa, mutta nopeampi työvaiheisiakin piirakoita löytyy. Tiskiä ainakin syntyy runsaati tämän ohjeen kanssa. Kannattaa käyttää aitoa fetaa, niin saa paremman maun piirakkaan. Pakastepinaatti toimii myös mielestäni tällaisissa ohjeissa parhaiten, sillä se on jo valmiiksi ”kokoon keitetty”, eikä sit näin ollen tarvitse hankkia kilotolkulla. Toki nämä ovat makuasioita.  Ohjeesta tulee uunipellillinen (normaalilevyinen) ja hieman palojen koosta riippuen 25 palasta.

Feta-pinaattipiirakka

Pohja:

200 g voita

4 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja

1/2 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

3 rkl kylmää vettä

Täyte:

2 sipulia

4 kynttä valkosipulia

3 pss (á 150 g) pakastepinaattia

1 rkl oliiviöljyä

1 dl pähkinöitä murskattuna (itse laitoin saksanpähkinää, pinjansiemeniä ja kurpitsansiemeniä)

5 kananmunaa

2 dl kermaa

1 dl maitoa

1/2 tl muskottipähkinää

1/2 tl mustapippurirouhetta

1 tl kuivattua timjamia

2 dl (emmental)juustoraastetta

400 g Fetaa

1 dl valkoviiniä

Nypi vehnäjauhot, suola, leivinjauhe ja voi keskenään sekaisin. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaulitse taikina uunipellin kokoiseksi leivinpaperin päälle. Esipaista pohjaa noin 10 minuuttia 200 asteessa. Hienonn sipulit. Kuullota niitä öljyssä. Lisää pinaatti, viini ja mausteet.  Hauduta niin pitkään, kunnes neste on hävinnyt. Lisää pähkinärouhe. Levitä pinaatti-sipuliseos taikinan päälle. Levitä päälle murennettu feta juusto. Sekoita munat, maito ja kerma keskenään ja valuta piirakan päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista uunissa 30 minuuttia tai kunnes juusto on saanut kauniin vaaleanruskean värin. Leikkaa palasiksi vasta hieman jäähtyneenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *