Calzonet omilla lempitäytteillä

Jotenkin se vain tämäkin resepti saa Kreikan mieleeni. Parhaan calzonen ikinä olen syönyt Karpathoksen ranta-tavernassa vuonna 1997. Eli en siis ihan äsken. En ole varma onko tämä herkku alunpitäen kreikkalainen vai turkkilainen makunautinto, sillä molemmista maista tätä herkkua saa. Vai liekkö peräti ihan italiasta asti rantautunut näihin kyseisiin maihin. Joka tapauksessa päätimmi kotona kokeilla myös calzonen tekoa. Täytyy sanoa, että entisen pizzanpaistajan avuista ei ollut mitään apua, kun yritin näitä yksilöitä saada pyöreiksi kaulimella. Joten suonette anteeksi ruman ulkonäön. Calzonehan on siis kuin pizza, tosin se on ikään kuin suljettu. Vähän kuin pizza kaksinkerroin. Sisään voi piilotella omien makumieltymystensä mukaan oikeastaan mitä tahansa. Itselläni oli fetaa, kinkkua, ananasta, valkosipulia ja herkkusieniä calzonen täytteenä. Näistä herkuista tuli kyllä kerta heitolla meidän pikkutalouden kestosuosikki – varmasti tehdään uudestaan ja mikä parasta tämä vaatii sisäänsä vähemmän juustoa kuin tavallinen pizza – jotenka jos yhtään kevyempää vaihtoehtoa pizzalle etsii, niin tässä voisi olla sellainen.

Calzone

4 pohjaa eli 4 annosta pieneen nälkään tai 2 annosta sudennälkään

  • 25 g hiivaa
  • 2dl vettä
  • 1/2 tl suolaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 5 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola ja alusta jauhot taikinaan. Kun taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista, lisää öljyä ja sekoita kunnolla. Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Jaa taikina neljään osaan ja kaulitse pyöreiksi pizzapohjiksi. Täytä makusi mukaan, siten että levitä tomaatti sosetta vain puolikkaalle pohjalle ja samoin täytteet puolikkaalle pohjalle. Näin ollen pizzan kiinni taittaminen käy helpommin. Painele reunat tiiviisti kiinni, jotta täytteet eivät tursu ulos. Paista 250 asteisssa uunissa noin 12 minuuttia, tai kunnes calzonet ovat kauniin ruskeita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *