Parsakaaligratiini á la Jamie Oliver

Tämänkin ohjeen bongasin Jamie Oliverin ruokaohjelmasta, jossa siis ideana on tehdä edullista arkiruokaa ilman suurimpia kommervenkkejä. Itseasiassa on kyllä tässä pakko sen verran omasta ruokaideologiasta avautua, että kaikkein omimmalla tontilla olen kotiruuan kanssa. Rakastan tehdä arkista ruokaa, jota voi nauttia vuoden jokaisena päivänä. Ehkä sen takia en koskaan tuntenutkaan restonomin opintoja ihan täysin omimpana. Minusta ei koskaan tule fine dining kokkia, enkä osallistu Master Chef kilpailuun. Ellei kysessä ole kotikokkien aateliaa. 🙂 Tekniikoita hallitsen, mutta olen laiska niitä käyttämään. Tästä syystä olen fanittanut Jamie Oliveria jo melko pitkään, sillä hänen eväänsä ovat hyvinkin kursailettomia. Tähän perinteiseen kukkakaaligratiiniin saa uutta säväystä lisäämällä maitokastikkeeseen parsakaalia ja kuorruttamalla päällisen manteli-ruisleipäcrumblella. (Alkuperäisessä ohjeessa oli paahtoleipää, mutta meillä ei semmoista ollut). Ruuassa on käytetty pakastettuja vihanneksia, jotka varsinkin näin talvisaikaan ovat huomattavasti edullisempia kuin tuoreet. Lisäksi ne ovat aivan yhtä terveellisiä kuin tuoreet.

Kukkakaaligratiini

 • 1 kg kukkakaalia
 • 500 g parsakaalia
 • 2 rkl voita
 • 2 rkl vehnäjauhoja
 • 5 dl maitoa
 • suolaa
 • viherpippuria
 • muskottipähkinää
 • 70g juustoraastetta
 • 1 viipale leipää
 • 1 rkl oliiviöljyä
 • 1 rkl mantelilastuja

Voitele uunivuoka ja kaada kukkakaalit vuokaan. Sekoita kattilassa keskenään voi ja jauhot. Älä anna ruskistua. Lisää joukkoon maito ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon parsakaalit ja keitä noin kahdeksan minuuttia. Mausta suolalla, muskottipähkinällä ja viherpippurilla oman makusi mukaan. Soseuta kastike. Kaada soseutettu kastike kukkakaalien päälle. Sekoita revitty  leipä, mantelilastut ja oliiviöljy nopeasti blenderissä. Ripottelu ruuan pinnalle juustoraaste, sekä leipäcrumble. Paista uunissa 180 asteessa noin tunnin verran.

Kommentoi