Punasipuli-auringonkukkaleipä

En ole eläissäni ennen leiponut oikeaa leipää. Siis kaikenlaisia vuokaleipiä, sämpylöitä ja pannuleipiä on kyllä tullut kokeiltua, mutta sellainen ihan oikean leivän tekeminen on vain jäänyt. Se oli oikeastaan ihan kauhean nopeaa. Ei mennyt aikaa yksittäisten pyörylöiden pyörittämiseen, sen kun vai tekaisi kaksi leipää pellille. Ohje leipään on suoraan omasta päästä. Enkä tietenkään muistanut mitata jauhojen määrää tehdessäni leipää, mutta arvelisin taikinaan uponneen noin 8 desiä jauhoja. Leipätaikinaan, kuten sänpylöihinkin voi upottaa kaikenlaista ruokaa. Sinne menee kätevästi puuron jämät ja erilaiset raasteet. Tällä kertaa mehevöitin taikinaan pieneksi pilkotulla punasipulisilpulla ja  aurinkokuivatuilla tomaateilla. Hyvin toimivat yhdessä. Lisäksi lorautin hitusen siirappia leipään tuomaa vähän lisää makua.

Sipuli-tomaattileipä

2 leipää

  • 1 pss kuivahiivaa
  • 5 dl vettä
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl vehnäleseitä
  • 2 punasipulia hienonnettuna
  • 6 aurinkokuivatun tomaatin puolikasta
  • 2 rkl siirappia
  • 1 tl suolaa
  • n. 9 dl sämpyläjauhoja

Sekoita hieman kädenlämpöistä vettä lämpimäämpään (42 astetta) veteen suola ja siirappi. Lisää joukkoon leseet ja hiutaleet ja anna turvota noin viitisen minuuttia. Jatka sekoittamalla pilkotut sipulit ja tomaatit taikinaan. Vaivaa taikinaan jauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Jauhoja on taikinassa silloin riittävästi, kun taikina ei enää tartu kulhon seinämiin. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia kunnollisen sitkon aikaan saamiseksi. Lisää öljy ja sekoita taikinan tasaiseksi, älä enää vaivaa tässä vaiheessa. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Tämä vie noin puolituntia. Leivä taikinasta kaksi samankokoista leipää. Viillä leipien päälle viillot leipäveitsellä. Anna leipien kohota vielä liinalla peittynä noin puoli tuntia ennen uuniin laittamista. Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia.

Kommentoi