Juurespiirakka

Alkuperäinen ohje on peräisin makulehdestä, mutta siitä on jäljellä käytännössä enää vain pohja. Täytettä jouduin pakon edessä varioimaan ja samalla se sitten pyrörähti ihan omannäköiseksi. Tarjosin tätä kahvipöydässä synttäreilläni, mutta hyvin toimii myös iltapalana tai lounasruokana hieman täydennettynä. Pohja on äärimmäisen käyttökelpoinen, sillä se on ihanan kevyt verrattuna moniin muihin perinteisiin suolaistenpiirakoiden pohjiin. Piirakan täytteeksi sopivat hienosti kaikki juurekset, joten ne voi oikeastaan valita omien mieltymyksiensä mukaan. Jos raasteen jättää hieman karkeammaksi, saa piirakkaan enemmän suutuntumaa. Meillä yleiskone vahingossa jauhoi ainekset melko silpuksi. Vaikka piirakka on melko syksyinen aineksiltaan, on onneksi näitä raaka-aineita saatavilla ympäri vuoden, eikä muuten tule piirakalle edes kovin korkea hinta.

Juurespiirakka

6-8 annosta

Täyte:

 • 1 iso sipuli
 • valkosipulia maun mukaan (laitoin neljä kynttä)
 • 250 g porkkanaa
 • 150 g palsternakkaa
 • 100 g kesäkurpitsaa
 • 1 rkl rypsiöljyä
 • 2 dl vettä
 • 2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna (jos käytät kuivattua, laita 1 tl)
 • 2 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna (jos käytät kuivattua, laita 1 tl)
 • mustapippuria
 • suolaa
 • 1/3 pkt Koskenlaskija voimakas sulatejuustoa
 • 1 kananmuna
 • vajaa 1 dl juustoraastetta

Pohja:

 • 2 dl täysjyvävehnäjauhoja
 • 2 dl kaurahiutaleita
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 1/2 tl suolaa
 • 1 dl maitoa
 • 3 rkl rypsiöljyä

Aloita valmistamalla pohjataikina. Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin. Lisää maito ja öljy ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele seos piirakkavuuan (halkaisija 27 cm) pohjalle ja reunoille. Valmista seuraavaksi täyte. Raasta kasvisket raasteeksi. Kuullota niitä pannulla. Lisää mausteet ja vesi. Anna hautua kypsäksi (n. 5-10 min). Lisää sulatejuusto nokareina ja anna sulaa ja sekoita tasaiseksi. Ota seos pois liedeltä. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos piirakkavuokaan. Ripottele päälle hieman juustoraastetta. Paista piirakkaa uunissa 200 asteisaa uunissa noin 35 minuuttia.

 

One thought on “Juurespiirakka

Kommentoi