Maailman paras punajuurisalaatti

Olen punajuuren suuri ystävä. Varsinkin jos sen vielä on yhdistänyt homejuustoon tain vuohenjuustoon, on näiden kahden liitto aivan täydellinen. Tätä salaattia olen nauttinut ensimmäisen kerran muutama vuosi takaperin pikkujouluissa. Kummitätini oli tehnyt tätä herkkua. Tänä vuonna rupesin kyselemään reseptin perään, eikä kukaan enää tuntunut muistavan mistä resepti alunperin oliu peräisin, saati mitä tässä salaatissa alunperin oli. Niimpä tämä on nyt minun muistinvaraisena ja hieman mieltymyksieni mukainenkin. Pidän erityisesti jogurttikastikkeesta, sillä tavallinen majoneesipohjainenkastike on mielestäni raskas ja vie maun muilta raaka-aineilta. Tätä salaattia tehdessä kannattaa muistaa, että se maistuu vielä paremmalta seuraavana päivänä, kun se on saanut tekeytyä jääkaapissa yön yli. Myös väri tasoittuu kauttaaltaan punaiseksi. (Reseptin kuva on otettu heti teon jälkeen.) Salaatti on loistava lisuke paistetulle broilerille tai vaikka kalalle. Lisäksi se toimii myös joulupöydässä rosollin asemasta. Kastikkeen pohjaksi kannattaa valita paksu jogurtti, kuten kreikkalainen tai turkkilainen. Itse pidän eniten Lidlin paksusta vähärasvaisesta jogurtista.

Punajuurisalaatti

 

6-8 annosta

  • 4 isoskoa punajuurta
  • 1 iso punasipuli
  • 150 g homejuustoa
  • 1 iso päärynä

Kastike:

  • 2 dl maustamatonta jogurttia
  • 2 rkl sinappia
  • 1 rkl hunajaa
  • mustapippuria
  • suolaa

Keitä ensin punajuuret kypsiksi. Älä kuitenkin liian pehmeiksi, sillä niidn pilkkominen on tällöin hankalaa. Punajuurien kypsiminen kokonaisina vie rutosti aikaa, jos sinulla on kiire, kannattaa punajuuret lohkoa vaikka neljään osaan. Keittämisen jälkeen kuutioi punajuuret, päärynä ja sipuli suunnilleen samankokoisiksi paloiksi. Murenna joukkoon homejuusto. Sekoita kastikkeen ainekset  keskenään kulhossa ja kaada salaatin joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Anna tekeytyä jääkaapissa joitakin tunteja, mielellään seuraavaan päivään.

Kommentoi