Parempi jauhelihakiusaus

En suoraan sanottuna ole perunan ystävä, enkä oikeastaan perunalaatikonkaan. Jos mahdollista, niin syön ruokani ilman perunaa tai korvaan sen kasviksilla. Nyt kuitenkin päädyin kokeilemaan perunaa, sillä onhan se aikojen kuluessa kiinteästi kuulunut suomalaiseen ruokakulttuuriin. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että perunassa ei vain ole oikeasti mitään hyvää (no, kohtuullinen kaliumin lähde, jos tarkkoja ollaan). Oikeastaan se on tyhjiä kaloreita ja ei maistu millekään. Se kuitenkin on edullista ja kuuluu monen suomalaisen jokapäiväiseen ruokavalioon. Halusin myös jälleen kerran kokeilla, josko se peruna maistuisi minullekin muiden ainesten seassa. Löysin valion sivuilta kiusauksen ohjeen, jota päätin kokeilla. Tuunasin ohjetta hieman mausteiden osalta. Kokeiluni oli onnistunut. Ehkäpä peruna vierailee tässä muodossa uudestaan meidänkin keittiössä. Toimii hyvin arkiruokana vihersalaatin kanssa ja kerralla tulee sen verran enemmän, että tästä syö vielä lounaana monta kertaa.

Jauhelihakiusaus

6 annosta

 • 500 g jauhelihaa (käytin ylämaan nautaa)
 • 500 g peruna-sipulisekoitusta
 • 500 g suikalejuureksia
 • 1 iso sipuli
 • valkosipulia maun mukaan
 • timjamia
 • oreganoa
 • Herbamare -yrttisuolaa
 • Pippuriseosta
 • 4 dl maitoa
 • 1 prk juustokermaa
 • 2 dl juustoraastetta

Ruskista jauheliha yhdessä silputun sipulin ja valkosipulin kanssa. Lisää yrtit ja puolet suolasta ja pippuriseoksesta. Kaada suikalejuurekset ja peruna-sipulisekoitus vuokaan ja sekoita joukkoon juustoraaste ja loput mausteet. Kaada jauhelihaseos vuokaan. Sekoita kunnolla. Kaada joukkoon kerman ja maidon seos. Paista ensin uunissa 225 asteessa puoli tuntia ja painele pintaa välillä, jottei se kuivu ja pala. Tämän jälkeen laske lämpö 175 asteeseen ja paista vielä 40 minuuttia.

Kommentoi