Gluteeniton raparperipiirakka

Olen nyt jonkin aikaa ollut täysin gluteenittomalla ruokavaliolla ja oma vatsani on kovasti rauhoittunut tämän avulla. Ajattelin kokeilla gluteenitonta leipomista myös makeiden piiraiden osalta. En ole koskaan aikaisemmin tehnyt gluteenitonta piirakkaa, joten lopputulos oli leipomaan alkaessa itselle melko mysteeri. Piirakka oli mielestäni maultaa ihan hyvä, mutta rakenne jäi melko kuivaksi, kuten usein gluteenittomilla tuotteilla tuppaa tapahtumaan. Onneksi tämäkin asia oli korjattavissa vaniljakastikkeen avulla. Piirakkaa sopii täytteeksi erinomaisesti myös erilaiset marjat tai hedelmät, kuten esimerkiksi omenat. Itse pidän erityisen paljon raparperistä, joten tietenkin sitä oli ensimmäisenä kokeiltava. Annoksesta tulee puoli pellillistä, eli jos haluat tehdä pellillisen piirakkaa, tulee sinun tuplata ainekset. Käytin sokerina fariinisokeria, mutta tavallinen sokeri käy oikein hyvin myös. Fariinisokerista vain tulee enemmän makua ja kauniimpi väri piirakkaan.

Gluteeniton raparperipiirakka

Pohja:

  • 2 1/2 dl gluteenittomia jauhoja (itse käytin Semperin vaaleaa jauhoseosta)
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1 1/2 dl kaurahiutaleita
  • 150 g sulatettua voita
  • 1 kananmuna

Täyte:

  • 5 dl raparperia
  • 50 g sulatettua voita
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 1/2 dl kaurahiutaleita
  • kanelia maun mukaan

Valmista ensin pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää sulatettu voi ja kananmuna ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina vuuan pohjalle (pyöreä piirasvuoka tai puolikkaan uunipellin kokoinen piirakkavuoka). Laita jäiset raperperit lävikköön ja huutele niitä vedellä, puristele ylimääräinen neste pois rapaerpereista, jottei piirakasta tule liian märkä. Levitä rapaerperit piirakkapohjan päälle. Sekoita Sulatettu voi ja sokeri keskenään. Lisää joukkoon kaurahiutaleet ja kaneli. Ripottele muruseos piirakan päälle. Paista uunissa 200 asteessa noin puolisen tuntia.

Kommentoi