Gluteenitonta siemenleipää

Kyseisen ohjeen olen nähnyt vilahtavan useassakin blogissa ennen tätä. Itse otin tämän ohjeen Helsingin Sanomien sivuilta.  Ihan ei sattunut olemaan itsellä kaikkia tarvittavia ainesosia suoraan kaapissa, niinpä hieman sovelsin. Aion kuitenkin kokeilla ohjetta alkuperäisessä muodossaankin, sillä lupaus oli, että leivästä tulee tiivis. Nyt leipäni on kyllä tiivis, mutta murenee aika helposti. Luulen tämän johtuvan siitä, että minulla loppuivat pellavansiemenet kesken. Niistähän tulee veden kanssa sellaista geeliä, joka pitää taikinaa hyvin kasassa – voi käyttää esimerkiksi kananmunan korvikkeena.

Oikeastaan tämä leipä ole leipämäistä lainkaan, mutta se sopii oikein mainiosti leivän päällisten alustaksi. Maku on ihanan – noh, pähkinäinen! Leipä on myös melko tuhtia evästä, että ihan ei kannata puolikasta leipää vetäistä kerta istumalta. Tämän takia leipä tuntuu pitävän oikein hyvin nälkää – onhan se täynnä hyviä rasvahappoja, hitaita hiilihydraatteja ja proteiinia. Ihan tämä ei ehkä alakarppaajan ruokavalioon sovellu, mutta hiilihydraattitietoisen ja ehdottomasti gluteenitonta ruokavaliota noudattavan päivään.

Leipä säilyy huoneenlämmössä muutaman päivän, mutta jos sitä ei saa parissa päivässä tuhottua, kannattaa se pakastaa valmiina viipaleina, jolloin sitä on kätevä ottaa pakastimesta tarvitsemansa määrä kerralla sulamaan. Pähkinöitä ja siemeniä vaihtelemalla saa makua hieman varioitua. Arvelin myös kokeilla yrttien ja valkosipulin upottamista leipään – tuskin ainakaan pahentaisi makua?

Kannattaa myös huomioida leipää leipomaan ruvetessaan, että leivän tulee levätä n. 8 tuntia ennen uuniin menoa. Itsehän ajattelin leipoa leipää pikaisesti, mutta siitä tulikin sitten päivän projekti.

Siemenleipä

1 leipä

  • 4 dl kaurahiutaleita
  • 4 1/2 dl siemeniä (alkuperäisessä ohjeessa 2 dl pellavansiemeniä ja 2 1/2 dl auringonkukansiemeniä, minulla leivässä hampunsiemeniä, seesaminsiemeniä, pellavansiemeniä ja pinjansiemeniä)
  • 1 1/2 dl manteleita tai hasselpähkinöitä murskattuna (minulla pelkkää mantelia)
  • 2 rkl chiasiemenia
  • 3 rkl psylliumjauhetta
  • 1 tl laadukasta suolaa
  • 3 1/2 dl vettä
  • 3 rkl sulatettua kookosöljyä
  • 1 rkl (vaahtera)siirappia (laitoin agavesiirappia)

Sekoita kuivat aineet sekaisin kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa vesi, sulatettu öljy ja siirappi keskenään. Lisää nesteet kuiviin aineisiin ja sekoita tasaiseksi. Tasoittele taikina voideltuun leipä vuokaan tasaisesti. (Minulla on Ikean 2 l vetoinen leipävuoka, joka oli hintsun liian iso. Alkuperäisessä ohjeessa kehoitetaan käyttämään 1,5 vetoista vuokaa.) Anna taikinan levätä liinan alla noin kahdeksan tuntia. Tämän jälkeen paista uunissa 175 asteessa ensin 20 minuuttia. Ota leipä pois vuuasta ja jatka kypsentämistä uuniritilän päällä vielä n. 40 minuuttia. Leipä on valmista, kun siihen koputtaessa kuuluu kumea ääni.

One thought on “Gluteenitonta siemenleipää

Kommentoi