Pavuilla ryyditetty juuressosekeitto

Minulla on usein lounaana töissä kasvissosekeittoa. Se on nopeaa valmistaa ja kasvikset hieman valitsemalla kauden mukaan, myös erityisen edullista arkiruokaa. Tähän aikaan vuodesta juurekset ovat edullisia, joten halusin hyödyntää niitä keitossani. Mielestäni myös paras sosekeitto syntyy nimenomaan juureksista. Työni ei myöskään ole fyysisesti raskasta, joten en kaipaa kovin tuhtia ruokaa lounaaksi. Innostuin nyt kokeilemaan vegaanihaasteen inspiroimana tekemään soppani täysin kasvisversiona. Yleensä tuikkaan sekaan juustoa tai kermaa parantamaan makua. Makua saa kyllä parannettua ilman noita eläinperäisiäkin ainesosia, sen tulin tänään todenneeksi.

Proteiinien suhteen meinasin kohdata ongelman. Yleensä täydennän soppaani raejuustolla, mutta jos nyt haluan nauttia täysin vegaanisen aterian, niin mitä laitan raejuuston tilalle? Ratkaisin ongelman pavuilla. Minulla on paskastimessa erilaisia papuja valmiiksi liotettuina ja keitettyinä, joten ne voi kätevästi vain heittää valmiin ruuan sekaan. Toki papuja saa myös säilykepurkeissa, mutta kannattaa silloin tarkistaa suolapitoisuus. Monet säilykkeet ovat varsin suolaisia. Pavut eivät ole aivan yhtä proteiinipitoisia kuin raejuusto, joten jos noudattaisin puhdasta vegaaniruokavaliota, tulisi proteiinien saantia miettiä paljon tarkemmin.

Päädyin parantamaan keittoni makua Alpron kookosruuanlaittovalmisteella. Paketissa luki new, mutta olen kyllä nähnyt näitä purkkeja kaupan kylmähyllyllä jo tovin. Kyseessa on siis kasvirasvavalmiste joka on tarkoitettu kerman korvikkeeksi. Valmiista keitosta tuli tämän avulla ihanan kermaista ja kookokselta maistuvaa. Tätä valmistetta voisin hyödyntää muissakin ruuissa kuin keitoissa. Maku muistutti aikalailla kookosmaitoa.

Juuressosekeitto

5 annosta

 • 4 keltajuurta
 • 1 keskikokoinen lanttu
 • 3 suurta porkkanaa
 • 2 punasipulia
 • valkosipulia maun mukaan
 • 2 cm pätkä inkivääriä
 • juustokuminaa eli jeeraa
 • cayannepippuria
 • Herbamare -yrttisuolaa
 • mustapippuria
 • vettä
 • 5 dl erilaisia papuja (esim. puolet kidneypapuja, puolet kikherneitä)
 • 1 prk Alpro kookosruuanlaittovalmistetta

Pilko kasvikset kattilaan. Mitä pienemmiksi viitsit pilkkoa, niin sitä nopeammin keittosi valmistuu. Sekoita mukaan pilkotut inkiväärin palaset ja valkosipuli. Mausta makusi mukaan jeeralla, pippureilla ja yrittisuolalla. Laita kattilaan sen verran vettä, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Anna kiehua kannen alla, kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä. Soseitta keitto tehosekoittimella tai sauvasurvaimella mahdollisimman sileäksi. Sekoita joukkoon kypsät pavut ja kookosvalmiste. Kuumenna kiehuvaksi. Tarjoile esimerkiksi siemenleipää kyytipoikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *