Gluteenittomat porkkanasämpylät

Jokainen gluteenitonta ruokavaliota noudattava on varmaan havainnut gluteenittoman leivän hinnan. Leivät ovat todella kalliita verrattuna vastaaviin ”vehnäisiin”. Myös gluteenittomat jauhot ovat hurjan kalliita. Jonkun sentin kuitenkin voi säästää tekemällä leipänsä itse. Mikä parasta saa kotiin ihanan tuoksun ja voi nauttia vastapaistetusta leivästä!.

Olen jo pidempään harkinnut gluteenittoman leivän leipomista, mutta koska leipä menekkini on hyvin vaatimaton, olen lykännyt ajatusta. Toisekseen ihan kaikki gluteenittomat kokeiluni leipomisen saralla eivät oikein ole onnistuneet. Taikinat käyttäytyvät hyvin eri tavalla ja gluteenitonta leipomista on hankala harjoittaa ”kaadan vähän tästä pussista ja pikkusien tuosta”. Määrien kanssa on oltava tarkempi kuin tavallisilla vehnäjauhoilla leivottaessa. Internet on kuitenkin tulvillaan ohjeita ja niinpä bongasin tämän ohjen Uusia tuulia blogista. Hieman vaihtelin jauhoja ohjeeseen, mutta periaatteessa ohje on melkolailla samankaltainen.

Ohjeen helppous on siinä, ettei sämpylöitä tarvitse lainkaan kohotella, vaan ne voi paistaa suoraan. Taikina on nopeatekoinen ja oikeastaan näiden sämpylöiden teko oli varsin vaivatonta.

Gluteenittomat sämpylät

12 sämpylää

 • 2 dl tattarijauhoa
 • 1 dl kaurahiutaleita
 • 1 dl mantelijauhoa
 • 1 dl leivontaan sopivaa proteiinijauhetta
 • 1 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (minulla Semper)
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 2 rkl psylliumjauhetta
 • 3 dl mantelimaitoa
 • 1 rkl hunajaa
 • 1/2 tl suolaa
 • 1 dl oliiviöljyä

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään, eli jauhot, hiutaleet ja suola, sekä leivinjauhe. Sekoita joukkoon mantelimaito, sekä hunaja. Lisää joukkoon myös oliiviöljy. Sekoita taikina nopeasti sekaisin, sillä psyllium alkaa välittömästi turvota. Nostele ruokalusikan ja jauhotettujen käsien avulla palluroita pellille, joita voit pikkuisen pyöritellä. Taikina on melko tahmeaa, joten kovin kauniita sämpylöitä on turha haaveilla tekevänsä. Paista uunissa 200 asteessa noin 20-25 minuuttia ja nauti ihanasta tuoreesta leivästä!

Kommentoi