Gluteenitonta pullaa

Laskiainen oli kyllä jo aikaa sitten, mutta ehkäpä tämän voi julkaista, sillä pullaahan voi syödä koska vaan ja tuleehan se laskiainen ensi vuonnakin. Olin jo pidempään ollut aikeissa kokeilla pullan leipomista gluteenittomista jauhoista, mutta en oikein ollut varma millä ohjeella niitä tekisin. Surffailin Internetissä etsien sopivan tuntuista pullaohjetta. Lopulta päädyin kokeilemaan Hellapoliisin ohjetta pulliin.

Täytyy kyllä myöntää, että muutaman kerran pullataikinan kimpussa touhutessani ajattelin, ettei tästä mahda kyllä tulla yhtään mitään. Ei ainakaan pullaa. Taikina on mielestäni inhottavaa työstettävää tavalliseen pullataikinaan verrattuna. Kaikkea on näköjään kuitenkin kokeiltava. Korvapuusteja en kyllä olisi tästä vatkulista enää lähtenyt työstämään.

Pullat olivat kuitenkin uunin jälkeen oikein erinomaisia! Maistuivat aidolle pullalla ja näyttivät hyviltä. Ainoastaan säilyvyys oli mielestäni huonompaa kuin perinteisissä pullissa. Mielestäni nämä pulleroiset kuivuivat nopeammin kuin tavalliset. Kannattanee pakastaa pullat, mikäli ei aio niitä nauttia heti.

Gluteeniton pulla

12-14 pullaa

 • 5 dl maitoa
 • 1 rkl psylliumia
 • 25 g tuorehiivaa
 •  1 tl suolaa
 • 1 1/2 dl sokeria
 • 1 rkl kardemummaa
 • 4 dl Semper Grow mix karkeaa jauhoseosta
 • 3 dl Semper Fin mix jauhoseosta
 • 100 g sulatettua voita

Täytte:

 • Vatkattua kermaa, joka on maustettu vaniljasokerilla
 • Mansikkasilloa

Lämmitä maito runsaan käden lämpöiseksi. Lisää joukkoon psyllium ja anna turvota 10 minuuttia. Liota sen jälkeen hiiva seokseen. (Mielestäni tämä oli hankala vaihe, kun hiiva piti saada liukenemaan vatkuliin ilman, että jää hiivapaakkuja.) Lisää joukkoon suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon vuorotellen jauhoja. Lisää lopuksi sulatettu voi ja vaivaa taikina tasaiseksi. Tässä vaiheessa taikinaa ei kohoteta, sillä gluteenittomat taikinat eivät kestä kahta kohotusta. Muotoile taikinasta tanko ja se saman kokoisiin osiin ja pyörittele pulliksi. Kohota leivinliinan alla noin puolisen tuntia. Halutessasi voit tämän jälkeen voidella pullat kananmunalla ja ripotella päälle raesokeria. Paista uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes pullat ovat kauniin kullan ruskeita ja kypsiä.

Kommentoi