Palak paneeria minun tavallani

Olen nyt jotenkin erityisen ihastunut itämaisiin makuihin. Varsinkin intialaisiin ja nepalilaisiin ruokiin. Pidän mausteisuudesta, mutta toisaalta taas näiden ruokakulttuurien lempeydestäkin. Tulisuuden kun jokainen voi itse määritellä ja makuja pehmentävät usein jogurtti ja kookos. Vielä kun innostuisi thaimaalaisesta ja vietnamilaisesta keittiöstä, niin repertuaari taas hieman kasvaisi.

Intialaisessa ruuassa käytetään runsaasti erilaisia mausteita ja tämä voi hieman auttaa ongelmia kotikokille. Ainakin, jos näitä ruokia laittaa melko harvoin, niin en suosittele hankkimaan kymmentä erilaista maustepurkkia hyllylle vain kerran vuodessa tapahtuvaa kokeilua varten. Onneksi kaupoista saa erilaisia maustesekoituksia, jotka ajavat kyllä mielestäni ainakin ihan hyvin asiansa. On myös myönnettävä, että itse en ainakaan osaa edes tehdä sellaisia curryja, joihin sekoittelisin kaikki mausteet itse.

Viime aikoina minua ovat kiehtoneet kasvispohjaiset ruuat. Pinaatin ja kotijuuston yhdistelmä on lyömätön ja tätä ruokalajia kannattaa kokeilla myös etnisissä ravintoloissa, mikäli se vain listalta löytyy. Jos haluat tehdä ruuasta puhtaasti vegaanisen version, ei mikään estä korvaamasta kotijuustoa tofulla.  Tähän reseptiin sain innoitusta Valion sivuilta, mutta muokkasin reseptiä enemmän omaan makuuni sopivaksi.

Itse nautiskelin ruuan mangochutneyn ja valkoisen riisin kanssa, mutta tulisi varmaan kirjoittaa, että se tulisi syödä täysjyväriisin kanssa. Itse en kuitenkaan pidä täysjyväriisistä ja jos riisiä syön, niin se on silloin basmatia tai jasminia. Lähtökohtana on, että suuhun ei laiteta mitään, mikä maistuu kamalalle. (Ei edes sen takia, että se olisi terveellistä.)

Palak paneer

4 annosta

 • 1 iso sipuli
 • 4 kynttä valkosipulia
 • reilu 2 tl garam masala -mausteseosta
 • 1 tl jauhettua inkivääriä (tuorekin käy – raasta noin tuuman mittainen pätkä)
 • 1 tl juustokuminaa eli jeeraa
 • 1 tl jauhettua korianteria
 • 1 tl kurkumaa
 • vajaa 1 tl chilijauhetta (huomioi chilin vahvuus ja oma makumieltymyksesi)
 • 200 g tomaattimurskaa
 • 300 g pakastepinaattia
 • suolaa
 • 1 pak (250 g) kotijuustoa
 • 2 dl kookosmaitoa
 • öljyä kuullotuksee

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä sipulit. Lisää joukkoon kaikki mausteet ja anna aromien tulla mausteista esiin kuullottamalla. Lisää tomaattimurska ja pinaatti ruokaan. Kiehauta ja mausta suolalla. Leikkaa kotijuusto kuutioiksi. Lisää kastikkeeseen kookosmaito ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon juusto ja kuumenna, mutta älä enää keitä, ettei juusto murene ruokaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *