Gluteenittomat mokkapalat

Mokkapalat ovat olleet lapsesta asti suurta herkkuani. Bloggailinkin vuosia sitten tavallisista mokkapaloista, mutta koska en enää itse voi syödä tavallisia versioita, oli tietenkin saatava tilalle gluteenittomia versioita. Olen tehnyt näitä mokkiksia aikaisemminkin, mutta jostain syystä ohje ei koskaan päätynyt tänne blogiin. Niinpä nyt päätin korjata asian.

Resepti on peräisin Maku lehden sivuilta. Pieniä muokkauksia kuitenkin tein taikinaan. Minusta ehdottomasti mokkapaloissa kuuluu olla suklaapalasia takinassa. Ne tuovat mukavasti makua taikinaan, sekä ovat herkkullinen yllätys puraistessa leivosta.

Mokkapalat ovat yksinkertaisia ja nopeita leipoa. Ainoastaan pohjan jäähdyttämiseen kuluu aikaan, ennen kuin kuorrutteen voi levittää paikalleen. Usein myös ainekset ovat sellaiset, että ne löytyvät melkeinpä jokaisen talouden komeroista, ainakin mikäli yhtään ruuanlaitosta välittää.

Leivoin näitä mokkiksia töihin ja työkavereideni syödessä kuulin kaikenlaisia arvailuja, mitä taikinaan oli laitettu. Toinen oli sitä mieltä, että taikinassa on pähkinää ja toinen kysyi, olenko kenties rommia lirauttanut taikinaan. Vastaus on kuitenkin tattari. Tattari antaa taikinaan mukavan paahtuneen maun, mutta täytyy sanoa, että se ei sovi kaikkien suuhun. Mikäli et pidä tattarin dominoivasta mausta, voit laittaa pelkästää gluteenittomia jauhoja taikinaan.

Annoksesta tulee puolikas pellillinen, jotenka jos haluat koko pellillisen, niin tuplaa ainemäärät.

Gluteenittomat mokkapalat

Taikina:

 • 175 g voita
 • 4 munaa
 • 3 dl fariinisokeria
 • 3 dl tattarijauhoja
 • 2 dl gluteenitonta jauhoseosta
 • 3 rkl raakakaakaota (jos käytät tavallista, niin sitä tulee laittaa runsaammin n. 3/4 dl)
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 2 tl vaniljasokeria
 • 200 g maitorahkaa

Kuorrute:

 • 75 g voita
 • 3/4 dl vahvaa kahvia
 • 6 dl tomusokeria
 • 2 rkl raakakaakaota

Sulata voi. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Lisää vaahtoon sekoitellen vuorotellen rahkaa, voisulaa ja keskenään sekoitettuja kuiva-aineita. Levitä taikina vuodeltuun vuokaa tai paperoidun uunipellin päälle ja paista 200 asteessa noin 15 min. Anna pohjan jäähtyä kunnolla, ennen kuorrutteen tekoa. Sulata voi kattilassa ja lisää siihen kahvijuoma. Lisää joukkoon kaakao ja tomusokeria ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaada seos pohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Anna jähmettyä ennen viipalointia. Voit koristella mokkapalat strösseleillä tai pähkinörouheella. Kuorretteen kanssa kannattaa olla reipas, sillä se jämähtää melko nopeasti. Tämän jälkeen sitä ei saa enää kauniista levitettyä pohjan päälle.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *