Perunainen linssipata

Joku on saattanut havaita blogia seuratessa, että viime aikoina on liharuuat jääneet vähän vähemmälle huomiolle. Nyt on takana melkein kolme viikkoa lihatonta elämää (yhtä lounasta lukuunottamatta). En ole aivan ehdoton ruuan suhteen, mutta jos voin vaikuttaa, niin liha ei lautaselleni tule – kalaa lukuunottamatta. Tämä on hieman luonut haasteita viime aikoina keittiöön, kun olen yrittänyt keksiä uusia ruokalajeja kokeiltavaksi. Onneksi olen melkolailla kaikkiruokainen kasvisten valtakunnassa, niin suurta ongelmaa ei ole vielä eteen pulpahtanut. Erityisesti itämaiset maut ovat viihtyneet lautasella paremmin kuin hyvin.

Nyt ajattelin kokeilla perunaa. Se ei ole oikeastaan koskaan ollut minun lempparini. Kotona syötiin perunaa melkein aina. Nyt kun voi itse vaikuttaa, mitä suuhunsa laittaa, on se peruna ollut aikalailla siellä listan loppupäässä. Peruna on kuitenkin hyvä hiilihydraatin lähde ja kunnolla maustettuna se on oikeastaan ihan oivan makuinen.

Alkuperäinen tämän ruuan ohje peräisin Valion sivuilta, mutta muokkasin sitä jonkin verran omien mieltymysteni mukaan. Lisäksi lisäsin valmiiseen ruokaan mungpapuja tuomaan lisäproteiinia ja sitä kautta ruokaisuutta. Haluaisin myös huomattaa, että annokset ovat tarkoitettu isoon nälkään. Kasvispainotteista ruokaa ”joutuu” syömään suuria määriä, että saa riittävästi energiaa. Jos haluat tehdä vegaanisen version, niin vaihda ruokakerma kasvipohjaiseen versioon. Kookosmaito sopii tähän ruokaan myös mainiosti.

Perunainen linssipata

4 annosta

 • 600 g perunaa
 • 2 dl kuivattuja punaisia linssejä
 • 350 g porkkanaa
 • 1 iso sipuli
 • 2 rkl Santa Marian mango-currya (myös tavallinen käy mainiosti)
 • 1/2 tl chilijauhetta
 • 1 tl kurkumaa
 • oliiviöljyä
 • mustapippuria
 • suolaa
 • 3 dl vettä
 • 2 dl ruokakermaa
 • 2 rkl aprikoosihilloa
 • 200 g kypsiä mungpapuja

Paloittele kaikki kasvikset. Mitä pienemmäksi kuutioit juurekset, sen nopeammin ruoka valmistuu. Kuumenna öljyä kasarin pohjalla. Lisää öljyyn curry, chili ja kurkuma. Paahda mausteita, mutta varo polttamasta. Lisää joukkoon kuutioidut kasvikset ja kääntele hetken aikaa. Lisää joukkoon vesi ja mausta suolalla ja pippurilla, sekä hillolla. Lisää joukkoon myös linssit. Anna hautua kannen alla noin 25 min. Tarkista kypsyys välillä. Lopuksi lisää kerma ja kypsät pavut ja kuumenna kiehuvaksi.

Voit tarjota ruuan riisin kanssa, mutta itse en kaivannut enää toista hiilihydraatin lähdettä kaveriksi. Pata maistui hyvältä mango chutneyn kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *