Mustapaputahna

Kävimme Tallinnassa La Tabla ravintolassa syömässä ja siellä sain jälleen maistaa mustapaputahnaa. Päätin, että jotain sen kaltaista on saatava kotonakin. Pidän lähes aina pakastimessa erilaisia papuja valmiiksi käsiteltynä. Kun ostan pussillisen kuivia papuja, liotan ja keitän koko paketin kerralla ja pakastan ne sopivan kokoisiin annoksiin. Näin minulla on aina käytettävissä papuja. Toki voit käyttää myös kaupasta saatavia säilykkeitä, mutta jos käytät papuja runsaasti, niin suosittelen tätä omaa menetelmääni, sillä tavoin nimittäin säästät rahaa, sekä et saa samanlaista suolakuormaa.

Erilaiset tahnat ovat aina olleet minun mieleeni. Ehkä lemppareitani ovat hummus ja guacamole, mutta tämä mustapaputahna kiilaa kyllä kärkikolmikkoon kirkkaasti. Se toimii ihanasti minkä tahansa ruuan lisukkeena, dippinä, sekä leivän päällisenä. Kannattaa kokeilla myös tortillojen tai tacojen kaverina, sillä maut käyvät hyvin yksiin meksikolaisen keittion kanssa.

Mustapaputahna

n. 3 dl valmista tahnaa

 • 2 pientä sipulia
 • 1 yksikyntinen valkosipuli
 • 200 g mustapapuja käsiteltynä
 • 40 g manteleita
 • 40 g (kuivattua) taatelia
 • suolaa
 • mustapippuria
 • kuivattua korianteria
 • juustokuminaa
 • 2 rkl sitruunanmehua
 • 2 rkl oliiviöljyä

Kuullota sipuleita hiukan öljyssä. Paahda rouhitut mantelit kuivalla pannulla. Tämän jälkeen mittaa kaikki ainekset kulhoon ja surauta sekaisin sauvasekoittimella, kunnes seos on hienoa. Jos tahna on mielestäsi liian paksua, niin voit ohentaa seosta tilkalla vettä. Suosittelen tahnan vetäytymistä jääkaapissa seuraavaan päivään, mutta kokemuksen tuomalla syvällä rintaäänellä voin todeta, että se on hitusen vaikeaa olla ihan heti vähän maistelematta….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *