Sota-ajan piparkakut

Olin käymässä viime viikolla mummon luona ja hänellä oli piparkakkuja tarjolla. Piparit maistuivat erilaisille, kuin mihin olin tottunut. Ne olivat myös rakenteeltaan rouheampia, eivätkä niin sokerisia kuin tavalliset. Sainkin kuulla, että piparkakut olivat leivottu sota-ajan reseptilllä. Silloin on tietenkin ollut pulaa vähän kaikesta ja varsinkin sokeri ja voi ovat olleet kortilla, eikä niitä ole voinut ”tuhlailla” samaan tapaan kuin nykyisin. Näihin omiin pipareihini laitoin kuitenkin piparkakkumaustetta, joka nyt ei aivan ohjeen mukainen ollut. Ja sitäkin taisin laittaa kaksi teelusikallista. Mutta aitoihin versioihin siis kuuluu vähemmän mausteita.

Pipareissa ei oltu käytetty lainkaan vehnäjauhoa, joten minunkin vehnävammaiselle vatsalleni ne sopivat mainiosti. Mahdollisesti ruisjauhon voisi korvata myös tattarilla, jolloinka piparit olisivat myös gluteenittomia, mikäli sellaiseen on tarvetta.

Resepti on napattu Pieksämäen seudun seurakuntalehdestä ja alkuperäisesti resepti on 123 sotavuosien ruokaohjetta kirjasta. Ohjetta piti hitusen miettiä, koska siinä kerrottiin, että piparkakut leivotaan tavalliseen tapaan ja paistetaan kohtalaisessa lämmössä. Nykyaikanahan on totuttu siihen, että jokaiseesa ohjeessa lukee tasan tarkkaan missä lämmössä tuotokset paistetaan. Omaa sähköuuniani en ainakaan osannut lämmittää kohtalaisen lämpimäksi. Kokeilin paistaa piparit 200 asteen lämmössä. Paisto aika oli lähes kahdeksan minuuttia. Mietin, että 225 asteinenkin uuni olisi varmasti ollut käypänen ruisjauhoille.

Taikina jää hyvin löysäksi ainesten sekoittamisen jälkeen. Kuitenkaa se ei haittaa, sillä taikina kovettuu sen verran jääkaapissa, että tuloksena on oikein hyvin kaulittava taikina. Ei siis kannata lisäillä jauhoja, vaikka taikina tuntuisikin löysältä.

Sota-ajan piparkakut

Annoksesta tulee neljä pellillistä pipareita

4 dl ruisjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 kananmuna

1 dl siirappia

0,7 dl voisulaa (n.50 g voita)

1 dl maitoa

1/2 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

1 tl mausteita (esim. kanelia, maustepippuria, jne…)

Vatkaa muna ja sokeri sekaisin. Lisää joukkoon maito, voisula ja siirapp. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vähitellen taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Peitä kulho kelmulla on siirrä jääkaappiin lepäämään yön yli. Kaaviloi taikina erissä ohueksi levyksi jauhojen avulla ja ota siitä muotilla pipareita. Taikina meinaa aika herkästi tarttua pöytään kiinni, joten jauhoja on syytä käyttää melko runsaasti. Paista piparkakkuja uunissa 200 asteessa noin kahdeksen minuuttia. Piparit palavat herkästi, joten kannattaa vahtia aika tarkasti leivonnaisiaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *